Er ist Wieder da (2015)


Öncelikle kafamdaki soru işaretleri ile başlamak isterim. Neden başka dillerde başlıkta her kelimenin ilk harf büyük olacak kuralı yok ya da niye bizde var. Bunun bi standardı olması gerekir sanıyorum, sonuçta grafik mesele, doğrusu yanlışı olmalı. Mesela bak İngilizce'de de var o ilk harf büyük kuralı bizde de; ama Fransızca, Almanca falan muaf bu sistemden. Ben -bağlaçlar hariç- büyük yazıyorum ama bütün film sitelerinde bu film isimlerini küçük harfle görürsünüz. Bazıları için ultra gereksiz bir detay bu, geçtim.

Adolf Beyciğimiz, 45'te, yenilgi kesinleşince Ruslar'ın eline düşmemek için karısıyla beraber intihar etmişti. Ölümünden sonra hummalı bi çalışmayla cesedi saklanıp, gizli yerlere gömülmüş, ordan alıp buraya, şurdan te oraya derken en son yakılıp komple yok edilerek nehre boca edilmiş. Ölümünden sonra bile adamlarını çalıştırmayı bilmiş Hitler, verdiği vasiyette Yahudi ve Bolşevik düşmanlığına devam edilmesini emretmiş. En bilinen özelliği de, sırf ırkçılığıyla 5,5 milyon insanın ölümüne sebep olması ve 2. Dünya Savaşı'nın en etken ismi olması.


Günümüz.
Sawatzki, işleri pek yolunda gitmeyen bir muhabirdir. Kovulur ve ertesi gün muhteşem bir Hitler taklidiyle karşılaşır. Belki de işler onun açısından düzelecektir. Diğer cephede ise Hitler: Gözlerini açar ve tepesinde uçakların geçmediğini fark eder, e ortalıkta da hiç savaş belirtisi yoktur. Bi büfeden gazete alır, sene 2014'tür, Şayze..

Bir anda Almanya'nın şimdiki haline geliveren Adolf, gördüklerinden pek memnun değildir. Bi kere Alman topraklarında çok fazla Türk yaşamaktadır, Osmanlı'nın geldiği hale bak hele diye düşünür. Teknoloji kafasını çok karıştırır. Güncel politikaya anlam veremez. Böyle olmaz, şu şöyle yapılmalı bu böyle olmalı diye bağrınır. Sawatzki ve diğer herkes başarılı bir parodi sanarak izlerler bu komedyeni.. Sawatzki işini geri alabilmek için güzel haber bulmuştur. Kanalla tanışan Hitler bir anda her programda popüler olur. "Almanya'nın şu anki halinden sorumlu olanlardan hesap sorulmalı ve doğru bir politikayla devlet yönetimi ele alınmalıdır" şeklindeki söylemleri herkesin hoşuna gider. Bazı aşırılıkları olsa da çoğu fikri destek görür. Yeniden..


Timur Vermes'in 2012'de yayımlanan -filmle aynı isimdeki- romanından uyarlanan filmin yönetmeni Alman Sinemasının genç dahilerinden David Wnendt. Dünyanın en kötü adamı oylaması yapılsa hala en üst sıralarda seçilecek bir ismin, hala daha bu kadar seveni, takipçisi, sempatizanı olan bir dünya kurulmuş olması filmi fantastik yapar mı sizce?! Ben bunun gerçekte de böyle olduğunu hissedebiliyorum. İşin saçma tarafı bu kötü adamın gerçekten de bazı fikirlerine katılmaktan kendimizi alamamamız. Zaten filmdeki olaylar da onu anlatıyor, herkes destekçi, herkes alkışlıyo ama deli Adolf bi anlık öfkeyle bi köpeği öldürüyo ve bi anda düşman herkes. Ama bi süre sonra yine destek.. Aklı başında kimsenin ırkçılık gibi saçma bi şey yapacağına ihtimal veremem, şimdi de, eskiden de. Bu da Hitler'i akıl hastası yapar ve biz bu devirde akıl hastalarına inanılmaz bir saygı duyuyoruz. Biz n'oluyoruz?

Adolf'u oynayan aktör Oliver Masucci, çok başarılı; şapşal muhabiri Fabian Busch, seksi sekreteri Franziska Wulf, güzel müdürü de Katja Riemann oynuyor. Oyuncular çok bilindik tipler değil ama bu iki kadın baya güzel hakikaten.. Filme puanım 7..

310816