Şalvar Davası (1983)


Yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı film, MÖ 400'lerde yaşamış Atinalı Komedya yazarı Aristofanes'in 'Lysistrata' oyunundan uyarlanmıştır. Oyunun konusu, köylük bir yerde erkekler tarafından ezilen kadınların karşı atağa geçme maceralarıdır. Bu oyunu Türk kültürüne uyarlamak çok da zor olmamıştır. Başrolde Müjde Ar ve Şener Şen yer almaktadır.

Filmin başında görünen bir aracın 16 plaka olmasıyla hikayenin Bursa'da geçtiği düşünülse de oyunculardan Şener Şen'in yaptığı bariz Doğu şivesi kafaları karıştırmaktadır. Elif, eğitim için ayrıldığı köyüne yıllar sonra döner. Köyde hiçbir şey değişmemiştir. Köyün ağası başta olmak üzere bütün erkekler yan gelip yatarken, kadınlar hem tarlada hem evde çalışmakta, yetmezmiş gibi bir de sürekli hamile kalmak suretiyle zorlu bir hayat sürmektedir. Okumuş Elif, bu gidişata bir dur demek için köydeki bütün kadınları örgütler; kocalarını cezalandırmak ve hakkettikleri hayatı yaşamak için türlü plan ederler. Erkeklerin de ağanın gazıyla savaşa karşılık vermesiyle eğlenceli atışmalar yaşanır.


Filmdeki sahnelerin tiyatral kurgusu dikkat çekmekte. Köy meydanında genç ve güzel bi kız belirince kahvedeki bütün erkekler aynı anda iç çekerek gözlerini kocaman açar. Aynı anda çaylarında yudum alarak ağalarını dinlerler. Durumlara verdikleri tepkiler gayet abartılı ve tiyatraldır. Yani klasik bir Yeşilçam komedisinde verilen büyük tepkiden farklı olarak, daha abartılıdır. Hatta bazı sahnelerde küçük koreografiler çalışılmış, neredeyse -beste olsa- müzikal çıkacakmış..

Teknik eleştiriye hiç girmeden, oyunculuklara çok takılmadan izlenirse güzel film baya. Yalnız, seksi genç kız olarak tasarlanmış Elif rolü için Müjde Ar belki biraz şey kaçmış olabilir. Ayrıca çok daha seksi hallerini de gördüm. Halil Ergün'ün ise filme hiç uymadığını söylemem gerek. Sanki sonradan konmuş, o ortamda değilmiş gibi.

Film çok sayıda erotik çağrışımıyla televizyonda sık sık gösterilenlerden olmadığı için, biraz kıyıda köşede kalmış, ben yeni izledim valla.

Filme puanım 6/10..

140616