Başka Bir Şey [2015- ]


Kategorize etmek bir sistemi anlamanın en kolay yoludur. Herhangi bir şeyle kontrolünü yapabilirsiniz. Mesela araçlar; motorlu ve motorsuz diye ikiye ayırıp sonra onları da kendi içinde milyon kategoriye ayırabilirsiniz. Böylece nasıl çalıştıklarını daha kolay kavrarsınız. Yine mesela canlılar; hayvanlar, bitkiler, mantarlar, algler falan diye sınıflandırılır ve ancak bu sayede işler çorba olmaktan kurtarılıp anlaşılır. Bak nereye bağlıyorum: Başka Bir Şey, 12 bölümden oluşan bir dizi.. Aynı yayın dönemi içinde başlayıp bittiği için mini dizi olarak adlandırmamız gerekir. Hacim olarak da 10-15 dakika arasındaki bölüm süreleriyle kısa mini dizi grubuna dahil ediliyor. Türü ve yayın mecrası gereği de, kısa mini internet belgesel dizisi denebilir.. Veya direkt olarak Başka Bir Şey diyelim.. Ama kısa mini internet belgesel dizisi dediğimde kafanızda nasıl bir şey olduğuyla ilgili bir fikir belirmiştir. İşte bu işe yarar kategorizeyşın..


Evet, belgesel.. Ankara'da Edelkrone markasının Yarın Ofisi'ne gidiyoruz. Olayı, kurucu üye Kadir Köymen anlatıyor, belgeselin sunucusu o.. Sinema tutkunu bir iş adamı kendisi, şirket yönetiyo ve işi, sinema ekipmanları..
Bir tasarım ofisi, fikri nasıl bulur, o fikrin iyi bir fikir olduğuna nasıl karar verir ve nasıl çalışır, üretir, sunar, satar.. Köymen anlatıyor işte, "Biz şöyle çalışıyoruz, biz böyle düşünüyoruz", arada elemanlar giriyo, tasarladıkları şeyden bahsediyo, "Bi saat düşündük, ihtiyaç duyduğumuz zamanları işaretleyen, klasik anlamda saati göstermeyen ama günümüzü düzenli bir şekilde geçirmemizi sağlayan bir saat". Mesela bi projeleri bu, bunu anlattılar, iki üç bölüm sonra ürün çıktı ortaya.. Aynı anda bir çok proje konuşuluyo tabii, koca ofis, herkesin derdi başka.. Akıllı damacana, plaka uygulaması, falan falan..

Her bölümde en az bir hayat dersi veriyor Kadir Köymen. "Uzmanlık sahibi olunca yola başlamıyoruz, yol bittiğinde uzman oluyoruz." diyor mesela. Aşırı gaz di mi. Böyle böyle izletiyorlardı kendilerini. Dokuz bölüm yaptılar bu şekil, bazen iki haftada çıktı, bazen ayı buldu yeni bölüm hazırlamaları. Son üç dört bölümde, Amerika'daki sinema ekipmanları fuarına katılma hazırlıkları anlatıldı. Edelkrone zaten sinema ekipmanları üreterek geçimini sağlayan bir firmaydı. Bu kısa mini internet belgesel dizisi geçen hafta final yaptı ve projelerinin meraklıları için hazırladıkları internet sitesinin adresini verip kaçtılar.


Bazen sikko bulduğum projeleri oldu, tutmaz bu dedim içimden ama yine de çalışma şekillerini izledik, heyecanlarını gördük, takdir ettik, attık fava bekledik.. Bu diziyi çekip, kurgulayıp, hazırlayan arkadaş, Burak Aksoy. Kurgusunu, görüntücülüğünü, ses ve müziklerini çok beğendiğim, çok belli ki ekipman bolluğu içinde çekilen filmlerin genel yönetmeni (creator) Kadir Köymen. Bi künye paylaşımlarına denk gelmedim, tahmini olarak diyorum..

İzleyenlerini başka bir şey düşünmeye davet eden kısa mini internet belgesel dizisi youtube'da Başka Bir Şey adıyla izlenebilir. İzlensin, tavsiye edilir..

190616


Herkes bitti sandı. Bitmişti de!..

Az önce 1 yıl önce eklendiğini gördüğüm, 3 bölümlük 2. sezonuyla eski mahalleden geçerken eski bir arkadaşa rastlamış gibi hissettiğim videoları hemen izledim. Diyor ki Kadir K. "İşimizi yapamaz olmuştuk o videoları çekerken, bıraktık, işimize döndük, şimdi tekrar buradayız!" Mekanın sahibi geri gelmiş de haberimiz olmamış resmen.

Ve gayet olgun tavırlarla daha ciddi meselelere değinmeye karar verdiklerini anlatıp, son bölümünde ağırlık verdikleri, üretim toplumu olup ürünleri dünyaya satmak gerekliliği konusu işleniyor. Çok güzel, yine ufuk açıcı bir mini dizi olmaya devam ediyorlar.

Ofislerine yeni fikirleri olan herkesi davet ediyorlar ve tanışıp kaynaşmak istiyorlar. Yetmiyor, bu buluşmalarda gerçekleşen soru cevapları canlı yayınlamaya başlayıp toplantıyı Ankara dışından katılıma da açmışlar. Harikalar. Harika olmaya devam ediyorlar. Ama son videoyu 9 ay önce yüklemişler. Öyle görünüyor ki yine bir duraklama dönemine girdiler!..

Benim gibi henüz duymayan okurlara duyurulur.

30.08.2019