Out of Africa (1985)


2008'de hayatını kaybeden usta yönetmen Sydney Pollack'ın en meşhur filmi değil belki ama en çok ödül alan filmiymiş Ouf of Africa (1985). Ran (1985) filmini izleyip, Kurosawa'nın elinden kim kapmış acaba En İyi Yönetmen Oscarı'nı diyerek haberdar oldum bu filmden. 7 büyük Oscar kazanan film toplamda 11 dalda ödüle aday gösterilmiş. Bence biraz abartılmış, tamam güzel film ama işte Akademi yapıyor arada böyle şeyler. Gerçi o zamanın aday diğer filmlerine de bakmak lazım ama -kafadan- Kurosawa'nın hakkı yenmiş.

Gel gör ki o kadar ödül içinde En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ı Meryl Streep'e yar olmamış, olsun, o zamana kadar iki Oscar zaten zulalanmış eve. Oscar'a En Çok Aday gösterilme rekoru da yine ablamızda, 19 adaylıktan 3'ü ödüle dönmüş. Yani sinema tarihinin en başarılı oyuncusu mudur, belki de öyledir.


Maceralı bir hayatı olan Britanyalı öykücü Karen Blixen'in biyografisidir bu film. Hali vakti yerinde ancak gönül işleri çok istediği gibi gitmeyen Karen'in evliliğe dair umutları yitmek üzereyken, çulsuz ama zevkine düşkün Bror'la (Klaus Maria Brandauer) bir anlaşma yapar. Bror'la evlenip Afrika'ya yerleşecek, mandıra kurarak Baroneslik yapacaktır, Hanım Ağa yani. Kenya'da bambaşka bir hayatı olan Karen'e sıkıcı Afrika geceleri hikaye anlattırır ortamlarda. Ve hayatının aşkı olacak Denys'in (Robert Redford) hediyesi kalem, onu bir yazar yapar.


Kuvvetle muhtemel Australia (2008)'ya esin kaynağı olmuş film, safari sahneleriyle büyük dikkat çekiyor. Ki En İyi Efekt kategorisinde adı geçmiyor olması o aslanların gerçek olduğu ihtimalini iyice güçlendiriyor.

Filmde bahsetmek istediğim bir oyuncu daha var. Daha önce 1984 (1984)'te izlediğim Suzanna Hamilton. Bu kadar. Sadece adını anmak istedim. Çok sevdim.

Süresi 2.40 olan filme puanım 6/10.

31216