American Honey (2016)


Gereksiz uzun olması dışında gayet güzel film fakat "Neden izlemeliyim?" deseniz tutarlı bi cevap alamazsınız benden. Yani festivallerin büyük ilgi gösterdiği ve bol bol ödül verdiği filmin pek bi numarası yok ama güzel işte. Yazan yöneten İngiliz hanımefendi Andrea Arnold sanırım hep böyle filmler yapıyor. Önceden Wasp [2003]'le En İyi Kısa Film Oscarı almış olduğunu hatırlatarak filme geçeyim.


Star, iki çocuk ve bir adamla yaşadığı hayatından pek memnun olmayan, çöpten yemek toplayan tatlı bir kızdır, on sekiz yaşında olduğunu söyler. Bir gün otostop için yol kenarında beklerken bir minibüs görür, içindeki eğlenen kalabalığı takip eder ve Jake'le iletişime geçer. Jake ona bir iş teklif eder, Kansas'a onlarla gelirse kapı kapı dolaşıp türlü yalanlarla insanları dergi abonesi olmaya ikna edip para kazanabileceklerdir. Star, eski boktan hayatını geride bırakıp yeni boktan hayata yelken açar.


Jake'le ilişkisi, Jake'ten ve iş kurallarından dolayı ilginç bir haldedir. İlk hafta Jake'ten işi öğrenip sonra kendisi devam edecektir ama Jake'le o kadar da anlaşamaz. Zamanla ortama ayak uydurup, çeşitli entrikalar yaratıp, başkalarının yarattıklarına göğüs gererek oyunda kalır. İşin yöneticisi Krystal'la bir türlü yıldızı barışmaz, çünkü para kazanmak kolay değildir. Zengin muhite gidilir, varoşa gidilir; çeşit insanla karşılaşılır. Üç saate yakın böyle şeyler izleriz.


Başrol Star'ı, Sasha Lane diye yeni bi kız oynuyor, çok güzel kız değil ama var kendine has bir havası, tatlı bi tip; güzel performans. Jake'i, Hollywood'un 'yaramaz çocuklarından' Shia LaBeouf oynuyor ki her zamanki gibi çok başarılı. Krystal olarak da The Girlfriend Experience (2016- ) ile bu sene içli dışlı olduğumuz Riley Kenough'u izliyoruz. Riley de tam bir bacak reis yalnız, her işinde sokuyor gözümüze o güzel bacaklarını; TKO.
Cannes'da Jüri Özel Ödülü kazanan film için yakın çevremde kötü görüşler vardı, bir ara izlememeyi bile düşündüm ama izledim işte, sonuç olarak onlar kadar negatif değil fikrim. 6/10 puanım.

271216