Le Tout Nouveau Testament (2015)


Epey başarılı, gayet fantastik, baya komik film. Mr. Nobody (2009) ile ün yapmış Belçikalı Jaco Van Dormael'in son filmi. Başka Sinema'nın bu ayki programında var, izlemeyene tavsiye edilir. Senaryosunu Thomas Gunzig'le beraber yazan Dormael, kalabalık bir oyuncu kadrosuyla çalışmış. Filmin dili Fransızca, tekniği Fransız Sineması, Belçika-Fransa-Lüksemburg ortak yapımı..


Bir tanrı var. Kendine ait bir yeri, karısı, kızı ve bilgisayarının bulunduğu çalışma odası var. Kötü davranıyor ailesine, oğlu desen çekmiş gitmiş zamanında, İsa.. Annesi biraz gidik, biraz baba yüzünden.. Baba, can sıkıntısından Dünya'yı yaratmış, sonra canlıları yaratmış işte.. Bir de genele hakim bir tür olsun demiş, tavukları denemiş, olmamış; zürafalar, olmamış. Sonra demiş ki "Benim gibi görünen bi insan türü yapayım bakalım n'olcak" demiş ve bakmış tam istediği gibi olmuş.
Sonra kurallar koymuş, mesela: Seni beğeneni sen beğenmeyeceksin, senin beğendiğin de seni beğenmeyecek, bu hep böyle olacak. Sonra, park yeri aradığında acelen varsa hayatta yer bulamayacaksın; yok efendim, anahtarı masanın üstünde unuttuğunu hep kapıyı çekince fark edeceksin.. Böyle seviyesiz bir espri anlayışıyla bütün gün kurallar yazan bi tanrı işte..

Ufak kız, zamanında kafayı kırıp evden kaçıp 12 havari bularak insanlığı ayıktırmaya çalışan abisinin yolundan gitmeye karar verir, 6 havari daha bulup 18'e tamamlayacak ve bakalım n'olacaktır. Ama öncesinde sırf babasına gıcıklık olsun diye bütün insanlara ölüm tarihlerini mesaj atar. Bütün insanlara. "Ne zaman öleceklerini bilmedikleri için bana saygı duyuyorlardı, ne yaptın sen" diye sinirlenir Tanrı.
N'olacağını bilmeden sadece bi şeyleri değiştirmek istediği için bi şeyler yapan ufak bir kızın firar macerası..


Film bitince "Hassiktir be çok eğlenceliymiş" diyosun.. Ufak kızının peşinden Dünya'ya intikal eden Tanrı'yı gören yeni bir havari "Bu Tanrı mı, onu hiç böyle hayal etmemiştim" diyor.. Dünya'ya gelince pek de bi özelliği olmayan Tanrı'yı Benoit Poelvoorde oynuyor. Başrolümüz ufak kız Ea'yı da Pili Groyne diye bi cevher canlandırmış. Catherine Deneuve, François Damiens, Laura Verlinden 6 havarinin 3'ü. Ve yine bir Fransız filmi memesiz geçilmiyor, bu sefer Anna Tenta diye güzel bir sarışının memelerini görüyoruz. Filme puanım 8.

Film Golden Globe'da En İyi Yabancı film için Mustang (2015)'le yarışmıştı hatırlayınız. Ya da hatırlamayın, ikisi de değil Saul Fia (2015) kazanmıştı..

080516