Filth (2013)


Skotlınd'ın büyük şehirlerinden birinin polis departmanındayız. Adamımız Bruce. Bize, burada işlerin nasıl gittiğini anlatıyor, biraz sert bir tarza sahip. Yakın zamanda bir üst pozisyona yükselme ihtimali var. Onlar dedektif, müfettiş falan deyip, kavram kargaşası yaratıyorlar ama sanırım bizdeki komiserlikten başkomiserliğe geçiş gibi bir yükselme.. Tabii bu ihtimal sadece kendisi için değil.. Adaylıklar olunca, oyun iyice sertleşmiş. Herkes bu kadar sert oynamıyor tabii, Bruce ayrı bir bilenmiş mevzuya. Seks ve keyif verici maddenin etkisi yoğun bir şekilde hissediliyor. Aslında arkadaşları ama terfi durumlarında rakip olan diğer adaylara kurduğu türlü tuzaklar gösteriliyor. En sağlam aday zaten kendisi ama işi şansa bırakamaz.


Trainspotting (1996)'i izlediniz mi? Irvine Welsh, bir çok romanı filme çekilen bir İskoç yazar. Trainspotting onun, bu da onun.. Filth (2013)'in yönetmenliğini İskoç Jon S. Baird yapmış. Welsh, hep böyle uyuşturucu kafaların hikayelerini yazan bir adam olarak biliniyor, tarz edinmiş herif.. Son olarak da Porno isimli romanı film projesi halini almış, önümüzdeki senelerde izleriz artık.. Bu filmi de Trainspotting (1996)'in yönetmeni İngiliz Danny Boyle yönetecekmiş. Welsh'ten nasiplenmeyi kafasına koyan bu iki yönetmen en son Babylon (2014) filminde beraber oturmuşlar yönetmen sandalyesine..


Filmde, Bruce'u James McAvoy oynuyor. McAvoy, Marvel'in X-Men serisinde X-Men'i yani Charles'ı oynuyor; tabii gençliğini, yani son iki filmde oynadı, üçüncüde de oynuyor şu sıralar, yeni filmin setindeler.. Nerden biliyorum, boyuna çekin yapıyor Marvel Studio'da falan diye.. (yok öyle bi şey) Ve bu filmdeki performansına da bayıldım.
Jamie Bell var, Jumper (2008) filmi ile tanıdığım; Eddie Marsan; Shirley Henderson; Joanne Froggatt.. Kadınları sırf kadın ismi yazmak için yazdım.. Filmde öyle çok etkin bi kadın rolü yok, belki biraz Shirley'ninki..


Aslında filmi izleyeli oluyo baya, yazcam yazcam hep erteliyodum ama baktım bizde yeni vizyona giriyo, "Belki film hakkında bi şeyler okumak isteyenler olabilir, milleti fikirsiz bırakmayalım, izlediysek yazalım.." dedim.. Çok öyle büyük bi film değil ama güzel, 7..

28.06.2014