Yüzüklerin Efendisi İzleme Kılavuzu

Konuk Yazar // Vedat Özdemiroğlu


Elf
Şirinliği hayat tarzı edinmiş kişilere Elf denir. Sihirli yüzüklerden üçü bunlara verilmiştir, sırasıyla söz, nişan ve nikah ortamında! Elflerin insanlardan farkı kapüşonlu giysilerden uzak durmalarıdır.

Hüküm Dağı
Hüküm Dağı, Uruk-Hai maslahatgüzarı Tribones'in barındığı Drav Yaylası'na bakar. Bu yaylada belsiz hayvanlar olarak bilinen kolpacanlar da yaşar. Gondor tahtının varisi Isildur, bazen bu dağa gelip yamaç paraşütü yapar! (Hüküm Dağı dumandır, loy, di-loy-loy, di-loy-loy, di gel yarim!)

Shire'li Bilbo
Aslen Samandağlıdır. Düğünde dernekte "ellarnie zihniyi, zap zap zap zap helmiyi" türküsünü nefis söyler. Yüzük elinden alınınca canı gider gibi olmuş, bi ara hırlamıştır!

Büyücü Gandalf
Asıl olarak büyüyle geçinir. Arada bir ekstra yapıp fal, muska işlerine de girer. Gençliğinde bir dönem Atletico Gondor'da stoper olarak oynamıştır. 3000 yılda bir sinirlenir, bu kuralı ömründe sadece bir kez bozmuştur. O da, denyo yarışmacılara "07 dürrük! Kapının kapandığından emin misiniz?" gibi şeyler demekle yükümlü tipi gördüğünde. Sanki uzay mekiğinin kapısını kontrol ediyo, tırtus seni!

Gollum
Hobbit dilinde 'yeşil başlı gövel ördek' anlamına gelir. Hobbit için alttaki maddeye bakınız. Kara Süvari için bire, Orta Dünya için ikiye, Saruman denen satışçı ipne için üçe basınız. Santral için 500 Elf yılı bekleyiniz! (Elfler benim, Entler benim, Troller senin olsun!)

Hobbit
Fantastik alemin eğlence işlerine bakan canlılardır. Genelde kırılgan olurlar çünkü tayt giyerler. Bunlardan en ünlüsü olan Hobbit Besen'in, 'ayağı kırılmış o karo ejder / senden çok vefalı çıktı sevgilim' adlı bestesi Cüceler tarafından aşırı benimsenmiştir. (Peki, bu filmde de Cücelere 7 yüzük düşmesi? Nedir bu yedi-cüce ilişkisi a dostlarım?!)

Saruman'ın İhaneti
Saruman, Altınoluk'ta 20 dönüm arsaya işi bağlamıştır. Avni Aker'de, sezonluk, kolay tutuşan kombine kart aldığı Efsane Tepesi'nde söylenir durur.

Ork
Orklar nüfus çokluğu ve işsizlik yüzünden kötü işlere girmişlerdir. Bir kısmı Mordor'un otopark dünyasını ele geçirirken, önemli sayıda Ork da Kral Torikbey'in emrinde bilinç kaçakçılığıyla uğraşır. Daha efendi olanları, yukarıda adı geçen Hobbit Besen'le çalışırlar, bunlara da Org denir.

Kıymetlimiss
Hüküm Dağı'nda ikamet eden dağ köylülerinin bazlamaya verdikleri isimdir.

İnsan
En gözü doymazlar İnsanlardır. Saruman olsun, Sauron olsun, İnsanlardan tiksinti duyar hale gelmişlerdir. Isildur, ne gıcık bir isim Yarabbim. Hayat ne kadar karışık bir mekan.

(Vedat Abi bu yazıyı tee ne zaman Uykusuz'da yazmıştı. Çok yazısı -benim de hazırlanmasına yardım ettiğim- kitaplarda toplandı da bu ve Avatar İzleme Kılavuzu giremedi herhangi bir derleme kitabına. Değerli izniyle işte şimdi burada bu yazılar, yazılısinema'da!)

18 mart 2018