Where the Heart Is (2000)


Amerikalı roman yazarı Billie Letts teyzemizi geçtiğimiz sene kaybetmiştik. 95 senesinde yayımlanan 'Where the Heart Is' ilk romanıydı yazarın. Süpermarketlerin yeni coştuğu dönemler olarak hatırlayacağımız yıllarda, gece süpermarkete saklanıp, bir süre orada yaşayan bir genç kız anlatılıyordu romanda.
Yani, gece olunca, bedava bir sürü abur cubur, yepisyeni kıyafetler, işte markette ne varsa elinizin altında.. Haliyle herkesin hayal ettiği şeydi ve kitap büyük bir okur kitlesine ulaştı. E tabii film hakları falan da satıldı ve 2000 senesinde vizyona giren film hazırlandı.


Yönetmenliği üstlenen Matt Williams, o zamana kadar tv dizi ve şovlarına yazarlık yapan bir abiydi ve bu eğlenceli ve romantik hikayeyle sinemaya atılmak istiyordu. Senaryo hazırlandı ve dönemin en popüler işlerinden olan -ikinci seri- Star Wars: Episode I (1999)'da prenses Padme'yi oynayan Natalie Portman'la anlaşıldı. Natalie tabii ki çok doğru tercihti. Biz de yalan yok, ben hastasıyım, Natalie'nin en sevdiğim üç filmi arasına girdi bu filmde. İlk beşini yazim mi mesela: Hotel Chevalier [2007]Leon (1994), Where The Heart Is (2000)Black Swan (2010) ve Closer (2004)..


Filmin konusundan bahsedelim azıcık, merak eden olmuştur..

Novalee (Natalie Portman) ve Willy (Dylan Bruno) karavanda arkadaşlarıyla yaşayan hippi çiftlerdendir. Novalee hamiledir, Willy çaktırmaz ama çocuk mevzusundan korkmaktadır, hiç ona göre değildir bu işler. Biraz para kazanabilmek için külüstür bir arabayla California'ya doğru yola çıkar çiftimiz. Bir süpermarketin önünde terlik almak için dururlar, Novalee kasada ödeme yaparken uğursuz sayısı 5'le çok karşılaşır ve bir terslik olduğunu anlar. Willy gitmiştir.


Novalee, hamile hali ve bir fotoğraf makinesiyle ortada kalmıştır. Birkaç geceyi markette gizlice geçirir ve karnından doğum sinyalleri alır. Markette doğum yaparken, bir kütüphaneci olan kahraman Forney (James Frain) imdadına yetişir. Bu saatten sonra Forney Novalee'ye aşık, Novalee ise kahraman arkadaşı Forney ile çok iyi dosttur. Sonra Wal-Mart marketler zinciri bu çaresiz kadına ve çocuğuna yardım eder, iş verir. Yolda tanıştığı bi kadın, evini açar, çok iyi arkadaşlar edinir falan..
Çok da anlattırmayın, tatlı film, izleyin kesin... Kadrodaki diğer önemli isimler: Ashley Judd, Joan Cusack ve Stockard Channing hanımefendiler...


Filmi izlerken bir arkadaşım aramıştı, çok sevdiğimiz Lost in Translation (2003) gibi film var diye müjdelemiştim. Çok benzemiyolar ama yaşattıkları hava aynı; sanki, bunalımı en sert şekilde yaşarken aşırı huzur pompalanıyo sağdan soldan.. Pazar sabahı gibi filmler bunlar.. Ve mesela bu yönetmenin tarzıyla alakalı falan değil, aynı yönetmen istese aynı şeyi bir daha yapamaz gibi geliyor. Şartlar nasıl oluştuysa, diyaloglar, oyuncular, kullanılan müzik.. Böyle şeyler işte..

Filme puanım 8.. imdb.com üyelerinin takdiri de 6.8 şeklinde..

19.08.2015