Edge of Tomorrow (2014)


Yönetmen Doug Liman'ı, Bourne serisinin ilk filmi The Bourne Identity (2002), Mr. & Mrs. Smith (2005), Jumper (2008) ve Fair Game (2010) gibi işleriyle tanıyoruz. Esasen yapımcı olan Liman, ülkemizde Medcezir şeklinde uyarlanan The O.C. dizisinin ve Bourne serisinin yapımcılarından. Liman, Fair Game (2010)'de bir CIA hikayesini kitaptan uyarlamaları için senarist Jez ve John Butterworth kardeşlerle çalışmıştı.


Japon bilim-kurgu romancı Hiroshi Sakurazaka'nın, 2004'te yazdığı ve İngilizce'ye All You Need Is Kill adıyla çevrilen romanı, 2011'de Brad Pitt'le çalışılması için Warner Bros tarafından satın alınmıştı. Ancak Pitt'le anlaşılamamış ve proje askıya alınmıştı. Geçtiğimiz sene Tom Cruise'un ısrarıyla proje tekrar hayata geçirildi ve Liman, Butterworth kardeşleri tekrar aradı, ekibe bir de efsane The Usual Suspects (1995)'in senaristi Christopher McQuarrie dahil edildi. Roman güzelce bi senaryolaştı ve film çekildi.


Hikaye, mimik denen yaratıkların işgali altındaki Avrupa'yı anlatıyor. Amerikan ordusundan Binbaşı Cage, destek için Londra'ya gidiyor. Yakışıklı ve reklamcı Binbaşı aslında gerçek bir asker değil, sadece milleti gaza getiren bir model. Ama İngiliz General, desteğe gelen bu tipi 'sıs lan' dercesine tutuklatır ve er olarak savaşa salar. Tabii düşman yaratık olunca zırhlar, silahlar da ona göre şekillenir. Fransa'da havadan sahile inen her asker anasının hörekesine en acilinden postalanır. Askerlikten zerre nasibini almamış Cage de sahilde birkaç şanslı hamleyle ölümü sıyırdıktan sonra mimiklerin şahı Omega üstüne çullanır.

O sırada elindeki bombayı patlatan Cage de ölür. Dur bi saniye, asker olarak düştüğü karargahta açar gözünü. Ölmemiştir. Dün ne yaşadıysa aynısını bi daha yaşar.. Hasiktir, n'oluyo demeye kalmadan yine herkes aynı yerde ölür, tam n'oluyo derken ÇAT, kendi de vurulur. Yine aynı yerden uyanır. Hayır n'olduğunu anlasa ona göre davranacaktır. Üç olur beş olur dellenir. Bir tane süper asker vardır, ordunun göz bebeği bi sarışın, hop ona gider, der ki böyle böyle ben daha önce öldüm orda, gitmeyelim, dikkatli olalım. Kız ayıkır ve durumu anlatır.


Rita "Omega öldüren kişi bi şekilde öldükten sonra tekrar dirilme döngüsüne giriyor. Ama dikkat et, yaralanırsan sık kafana.. Hani sıkarlar tamam da ölmezsen tehlike. Eğer bir şekilde seni kurtarmak için kan nakli yaparlarsa normale dönersin, kendimden biliyorum" der. Taktiği alıp her seferinde bi bölüm daha ilerleyen Cage artık efsane bi asker olur, ee tecrübe her şeydir.

Böyle böyle savaş kazanılır mı dersiniz? E, peki aşk olur mu bu hikayede?


Standart bir Hollywood bilim-kurgu aksiyonudur. Tom Cruise ve Emily Blunt'ın başrollerini paylaştığı film 2 saate yakın sürüyor. imdb.com puanı 7,9 olan filme ben 6,5'tan 7 veriyorum. Filmi bitirdikten sonra Emily Blunt'ı nerde izlemiştim diye hafıza tazelemece yapıyorum, filmografisine bakınca hemen hatırlıyorum, Sunshine Cleaning (2008)'te Amy Adams'la beraber olay yerlerini temizleme işi yapan iki kardeşi oynuyorlardı, güzel filmdi. Yazanı, yöneteni, oynayanları komple kadın olan bi filmdi.

Çok orijinal değil ama fena da değil.. Hem tatlı tatlı mizah da yerleştirmişler filme..
Edge of Tomorrow (2014), 'haydi baştan' tarz filmlerin iyi örneklerinden olarak anılacaktır. Diğer birkaç örnek: 50 First Dates (2004), Groundhog Day (1993)..

02 Ağu 15 İsk