Inherent Vice (2014)


Bittiğinde, film olmasa harika roman olurmuş dememin ardından 'based on the novel by' ibaresini gördüm ki "Hah!" dedim... Thomas Pynchon'un 2009'da yine bu isimle yayınlanan romanı, Paul Thomas Anderson tarafından senaryolaştırılmış ve yönetilmiş. Anderson'ı biliyorsunuz, en son The Master (2012)'ı yapmıştı, ondan önce de efsane filmi There Will Be Blood (2007)..

Karakterlerinin sağlamlığıyla tanınan Anderson öyle bir roman seçmiş ki film yapmak için... Bu polisiye hikayede, başrolümüz olan Sportello ayrı, onun dışında onlarca tip var ve o kadar derinlemesine çalışılmış ki her biri ayrı film konusu esasen. Zaten 'iyi bir roman bir sürü güzel hikaye içerir' kalıbı da romanın ve devamındaki filmin başarısının sebebidir.


Anlayacağımız, Anderson, hem kendi eşek gibi çalışmış hem ekibini epey yormuştur. Kızlar o kadar güzel adamlar o kadar taşaklı görünüyor ki... Bunlar hep rolün hakkını vermek, onun da ötesinde işe kendini vermek işte. Böyle filmler yapıldıkça kıymeti bilinecek sinemacılığın. Sadece film izlemedim ya, baya romanı okumuş kadar oldum valla.. Çok teşekkürler..


Joaquin Phoenix'in Sportello'yu canlandırdığı filmde, Josh Brolin başta olmak üzere Joanna Newsom, Katherine Waterston, Owen Wilson, Sasha Pieterse, Reese Witherspoon ve Benicio Del Toro gibi isimler de yan karakterleri oynuyor. Filmde, kızların herbiri ayrı bi tatlı.


Peki olay ne?
Sportello, lisanslı bir dedektiftir. Aynı zamanda hippinin dibidir. Alkol ve uyuşturucu bazen karşısına çıkan problemleri çözmesine yardımcı olur. Polis bi kankisi var, araları hiç iyi olmayan. Ama birbirlerine hep yardım ediyolar iş yaparken. Kara mizah ilişkileri çok önceye dayanıyor ama şu an Sportello'nun çözmesi gereken, kayıp bir mafya babası gibi bi şeyi bulmak işi. Yetmezmiş gibi birkaç haftadır kız arkadaşı da kayıplarda. Acaba bi bağlantısı olabilir mi? Bi de saksafoncu kayıp, hay anasını, hepsi birden.. İşi başından aşkın Sportello'nun...


Mizahı çok başarılı, başlarda biraz sıkıcı, sonrası polisiye temposu... San Antonio'nun maceralarını hatırlattı bana; sarı dizi polisiyeler...

İki buçuk saat süren film hem En İyi Uyarlama Senaryo, hem En İyi Kostüm (70'ler Los Angeles'ında geçiyor hikaye) dallarında Oscar için yarıştı bu sene; kazanamadı..

Filme puanım 7, zaten imdb.com'da da 7.. Kılçıksız..


Sıralı Tam Liste: Oscar 2015

05.04.15