Pan Am (2011-12)


Kemerlerinizi bağlayın, kalkışa geçiyoruz!

Pan American World Airways, yaygın kullanılan ismi ise Pan Am olan Amerika merkezli dünyanın pek çok noktasına ulaşım hattı olan bir havayolu şirketiydi. Sene 1927 idi kurulduğunda, daha sonra gittikçe büyüdü. Rakip şirketleri satın alarak hava yolunu neredeyse tekele çevirdi ancak 80'lerin ortalarında yanlış stratejilerle şirketi küçültme kararı almak zorunda kaldılar. Parça parça satıldı hatlar ve yok oldu güzelim şirket. Şimdi Pan Am yok ama eskiden ikondu. Pan Am'le uçmak ayrıcalıktı. Pan Am'de çalışmak ise daha büyük bir ayrıcalık.


Jack Orman'ın yaratıcılığını yaptığı dizi 9+5 şeklinde 14 bölümlük iki sezon sürdü. Daha doğrusu 1,5 sezon. Nedenini anlamak zor. Epey sürükleyici diziydi halbuki. Ben cuma gecesini pazar öğlene bağladım. Hepsini arka arkaya izledim. Güzel bir hafta sonu tatili oldu bana.


Olayların merkezinde 4 hostes ve 2 pilotumuz var. Kendi aralarındaki ilişkileri olsun, özel hayatları olsun, 1963 yılında gündem olan şeyler olsun hep konu edilmiş diziye. Evet, dizi 1963 diye açılıyor en son 1964 yılbaşında final yapıyorlar.


Ekip zaman zaman değişiyor tabii, hastalananlar, izne çıkanlar oluyor ama genel olarak kemik kadro korunuyor görüldüğü kadarıyla. Normalde de bu tarz bir iş arkadaşlığı ortamı var mı uçaklarda bilmiyorum. İki tane de hostes tanıdığım var ha, hiç bunları sormak gelmedi aklıma. Bu dört hostesin ikisi kardeş. Kardeşlerden biri dillere destan güzellikte, yani şirketin tanıtımında dergiye kapak kızı olacak kadar güzel.

Sönük kız kardeş ise hayatta hep onun gölgesinde kalmış ama artık kendi yolunu bulmuş, MI6 için çalışıyor. Ajan yani. Çok önemli bir havayolu olduğu için içlerinde bir ajan olması gerekiyor zaten. Biri daha önce cezalar almış, sıkıntılı ve çok zeki bir kız. Diğeri ise Fransız, geçmişi arızalı ama hepsi çok tatlı. Gerçi içlerinde bir tek ajan olanı sevmedim. Hadi hangisi kim söylemiyim de postredeki tiplerinden karakter tahlili yapın; isimleri alfabetik sırayla yazıyorum: Kelli Garner, Christina Ricci, Margot Robbie ve Karine Vanasse.


Kaptan pilotumuzu Mike Vogel, 'first officer' yani 2. pilotu ise Michael Mosley oynuyor. (Zaten hostese de stewart diyollar) 2. pilotumuzun son 5 bölüme renk katan müstakbel eşini ise Ashley Greene oynuyor. Twilight Serisi'ndeki Alice hani.

Bir ara ekipçe Almanya'ya gidiyorlardı. Politik meseleler dönenirken (dönenmek) bunlar da oralarda takılıyorlardı işte. Ailesi eskiden Hitler'e kurban olmuş Colette, çocukken öğrenmek zorunda bırakıldığı Almanca'sı ve sesiyle inletiyor ortalığı. Sesine kurban. Bu arada bakalım kimler Karine'in Colette'i oynadığını doğru tahmin edebildi?

Dizi devam etseydi keşke diyen tek ben değilim.
Bakınız altyazıcı da son sahneye şöyle bir not düşmüş:


02.12.2013