V for Vendetta (2005)


Şimdi bir kültten bahsedelim. 5 Kasımı geçtik gerçi, tam zamanında izlemek lazımdı ama hala daha Kasım ayı içerisindeyken tekrar izleyelim dedik arkadaşlarla. Öncelikle olaya Fransız olanlar için İngilizlerin bu tarihi macerasından bahsedeyim. Sene 1605, Kral I. James tahtta. Baskıcı rejimden yılan halkın sesi olmaya karar veren Guy Fawkes ve arkadaşları, 5 Kasım tarihinde önemli bir toplantı esnasında Parlemento Binası'nı havaya uçurma planı yapmışlar. Olay, etkili, büyük bir anarşist eylem olarak tarihe tam geçecekmiş ki, muhafızlar tarafından engellenmiş ve eylemciler idam edilmiş. O gün bugündür engellenen 5 Kasım Barut Komplosu yıl dönümleri kutlanan eğlenceli bir hatıraya dönüşmüş. Ve fakat idam edilirken Guy Fawkes'un sözleri hafızalardan kazınmayacak nitelikteymiş: "Bedenleri öldürebilirsiniz ama fikirleri öldüremezsiniz. Bu tarih hatırlanacak. Hatırla, hatırla, 5 Kasım'ı hatırla!" Böyle yazınca olmadı, bak şimdi: "Remember, remember, 5 November!"


Bu Wikipedia bilgilerinden sonra filme geçelim. Hikayenin sinemaya yansıması David Lloyd'un çizgi romanı aracılığıyla olmuş. Wachowski Kardeşler senaryoyu hazırlamış ve Matrix Serisinde yardımcı yönetmenleri olan James McTeigue'ye emanet etmişler. Natalie Portman'ın hem filme hem kendi kariyerine hem de insanlığa katkısı tartışılmaz. Abartmaksa bu, zaten en abartılacak şey karşınızda, bu kadına hayran olmadan bi işini izlediğimi hatırlamıyorum zaten. Kahramanımız V, yüzünü göstermediği için hükmen başrol Natalie Portman oluyor. V'yi de sesinden çıkartmaya çalıştığımız, yine Matrix Serisinde Ajan Smith rolündeki Hugo Weaving oynamış. Dönemin baskıcı Başbakanı rolünde de Tayyip aman şey, John Hurt var.


Küçük yaşta anne babasını kaybeden Evey, sessiz sakin hayatını yaşamaktadır. Bir gece sokakta başının derde girmesiyle V ile tanışır. V, belli ki delinin tekidir, maskeyle dolaşıp, kendi doğruları için kötü adamlara zarar vermekten çekinmeyen bir tiptir. 5 Kasımda, Guy Fawkes efsanesinin yarım bıraktığı işi -tam 400 yıl sonra- bitirmek üzere yıllardır hazırlıklar yaptığı görülür. Çünkü başına gelen bir takım olaylar zamanında yaşanan baskı rejimlerinin günümüzde hala sürdüğünü göstermiş ve 5 Kasımı, fikirlerin öldürülemeyeceğini hatırlamıştır.

Tabii Evey'nin böyle bir manyağa suç ortaklığı etmek gibi bir düşüncesi ve cesareti yoktur. Ama ister, ama yoktur, ama ister. Yeterince isterse korkularını yeneceğini öğrenir. Remember, remember.

Muhteşem bir film! Sevgiler..

26.11.2017