Elysium (2013)


E ister istemez District 9 (2009) ile karşılaştırıyor insan. Çok yakınlar çünkü birbirlerine ama hikaye olarak Elysium (2013) bence bir tık geride kalmış. Bu iki filmin yönetmeni Neill Blomkamp aslen efektçi, bir çok filmde animasyon ve efekt işleriyle uğraşmış bir adam. İlk ciddi hikayesini 2009'da filme çekti işte, daha önce kısa filmleri var birkaç tane. District 9 (2009)'daki o dünyanın sıçış süreci bunda da var. Temelde ikisi de fantastik ancak Elysium (2013), District 9 (2009) kadar gerçekçi değil.


Elysium, klasik, aksiyonu ayarında bir bilim-kurgu filmi olmuş. Kötü değil, tabii ki çok güzel vakit geçirdim sinemada ama yönetmenin öncesini bilince beklenti ona göre büyüyor. Bu arada aklıma gelmişken müziklerini hiç sevmedim, hiç atmosfere uygun gürültüler değildi.

Kısaca filmin konusu:
Sene 2154. Salgın hastalıklar ve aşırı nüfus artışı nedeniyle çok kalabalık, üstünde yaşanmaz bir Dünya var karşımızda. Kalbur üstü kesim bir şekilde Dünya dışında yaşamanın bir yolunu bulmuş. Dünya'ya bir uydu uzaklığında, kendi atmosferi bulunan Elysium da hayat çok keyiflidir. Dünya'da yaşamak zorunda kalanlar da oranın hayalini kurarak zaman geçirirler. Elysium'da bulunan teknoloji, her türlü hastalığa çözüm bulabiliyorken, Dünya'da ki hasta insanlar bir şekilde oraya gitmek isteyeceklerdir tabii.


Matt Damon'a, Diego Luna ve Alice Braga eşlik ediyor. Diğer karakterleri ise William Fichtner, Wagner Moura, Sharlto Copley ve Jodie Foster oynuyor. Diego Luna'yı Milk (2008)'ten hatırlarsınız izlediyseniz, Alice Braga ise Cidade de Deus (2002)'taki, hatta filmin meşhur karesindeki sahilde öpücük veren kız. Sharlto Copley, daha önce de Dstrict 9 (2009)'da oynamış olan hatta oyunculuğa o filmle başlamış olan bi adam. Blomkamp, gözdesini bu filminde yine oynatıyor. İşte bu Copley'nin, aksanı mı kötü, sesi mi kötü anlamadım ama var yani bi şeylik. Matt Damon'ı genel olarak pek beğenmem zaten ama Jodie Foster çok güzel kötü kadın olmuş.



-Film yorumlarına baktığımda Oblivion (2013) ile benzerlik kurmuş herkes, izlemedim ben, bilmiyorum.
-Elysium, yunan mitolojisinde cennet anlamına geliyormuş, aynı isme sahip pek çok film var.
-Elysium, tasarım olarak size de Kubrick'in 2001: A Spacey Odysses (1968)'ini çağrıştırmadı mı?


Peki bu ne çağrıştırdı? 

20.08.13