Kuma (2012)


Yönetmen Umut Dağ, usta Alman sinemacı Haneke'nin öğrencisi falan filan diye reklam yapılarak izletilmeye çalışıldı film. Ulan ben Haneke'yi sevmem ki. Ama izlerim yine de öyle bir adamım. Bir Haneke'dir gitti böyle, işte onun yapımcısı bu filmi destekledi falan güzel girdi piyasaya. Haneke için n'olcak, "İyi çocuk o" dedi mi, "Haneke destekledi" oluyo..

Bir kere filmin adı kötü seçim. Filmden soğutuyor. Tıpkı hocası Haneke'nin Amour (2012)'u gibi. Petra Ladinigg diye bir isim var senarist kısmında. Umut Dağ'ın bu ilk uzun metrajı ve gayet başarılı oyunculuklar çıkarmış bir kadro var karşımızda.


Nihal Koldaş hanımefendi bir kanser hastası olan Fatma'yı oynuyor. Fatma, öldüğünde ailesini emanet edebileceği bir anaç arıyor. Oğluyla evlendiriyor gibi alıyorlar esmer güzeli Ayşe'yi aileye. Ayşe'yi ise Begüm Akkaya oynuyor ve aşırı derecede sevimli bir şey kendisi. Bu arada bunlar Almancılar, kızı Türkiye'den alıp gurbete götürüyorlar. Ben, filmin Almanca kısımlarını altyazısız izlediğim için galiba konuyu biraz kaçırdım; çünkü oğlanla evleniyor gibi yapan kız aslında Fatma'ya 'kuma' çocuklara 'ana' olmaya alınmış ve bunlar Fatma'nın fikri. -yalnız isimler dikkatinizi çekti mi? Ayşe, Fatma..-

Güzel bir bol ödüllü film.. Filmin %30'u falan Almanca geçiyor bence altyazı ayarlayıp izleyin. Almancı filmlerinde hep oluyor bu sorun. Türk filmi diye altyazı olmuyor, altyazı olmayınca da.. Gömme altyazı da iyi bi şe mi kötü bi şe mi anlayamıyorum ki, bak lazım oluyor bazen..

10.05.2013