Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)


Vee muhtemelen senenin en iyi filmi bu, yani daha izlemediğimiz onlarca film var tabii ama şimdilik böyle. Tam da "Bu seneki filmler ne kadar da tırt pff" diyorken karşımıza bu çıkıyor, sevindiriyor. Hikayesi, oyuncu performansları ve kaliteli sinematografisiyle göz dolduruyor film. Sadece adı biraz şey..
İtalyan sinemacı Truffaut'nun yıllar önce yazdığı sinema eleştiri yazılarını topladığı kitabını okuyorum bu ara, iyi filmin iki şartından bahsediyor, "Bir kere sinema için güzel bir hareket olmalı içinde, bir de toplum için güzel bir hareket olmalı" diyor. Cümle böyle değildi tabii de, gibi işte, bu film öyle, onu diyecem..

Haberlerde, gazetelerde görürüz ara sıra, yıllarca süren, çözülemeyen olaylar, halkın içinde elini kolunu sallayarak dolaşan katiller.. Bilmezsin o katil, o hırsız kim. Sadece ortada çözülemeyen bir dava vardır, yıllar olmuştur. Biri vurup kaçmıştır mesela. Ölenler, ağlayanlar vardır da ortada suçlanacak kimse yoktur. Bulunamaz yıllarca. Yetkililer/Devlet/Polis bazen beceremez, bulamaz suçluyu; bazen zaten becerebileceği bi şey değildir, hiç ipucu yoktur mesela; bazen de -en korkuncu- becermek istemez, uğraşmaz.


Ebbing Polisi Dixon'ı görseniz dersiniz zaten, bunlar yüzünden dünya bu halde diye. Türkiye'de çok sık denk gelinen tiplerden, azıcık yetkisi olunca insanlıktan çıkanlardan. Anladınız siz nasıl bi tip olduğunu. Bir kadının aylar önce kızı öldürülmüş. Ve hala daha suçlu yok ortada. Anne yılmış. Bir gün, Ebbing Çıkışındaki, Üç Reklam Panosu dikkatini çekiyor. Panonun sahibi reklam şirketini buluyor ve oraya reklam verdiriyor. Kızının akıbetiyle ilgili şunları soruyor: "Ölürken Tecavüze Uğradı", "Hala Kimse Tutuklanmadı Mı?" ve “Bu Nasıl Olur Şef Willoughby?”

Aslında Willoughby iyi bir adam, hatta gidiyor anlatıyor da Mildred'a durumu, "Yok diyor, ipucu yok, çözemiyoruz!" Mildred inatçı fakat, "Bana ne? Senin işin bu, kızımın katilini bulmalısın!" diyor. Biraz aksi bir kadın kabul etmek gerekirse. Üstelik Dixon da leş gibi bir polis. Ve daha bir sürü şey.. Peki iyi polis Willoughby neden Dixon'ı hala polislikte tutuyor?! Ya Ebbing ahalisi, bu iyi polisi kötüleyen reklam panolarına ne tepki gösteriyor?! Mildred başına gelecekleri göze almış bir kadın! Yürü be kadın!..


Çok iyi oynuyorlar ayrıca. Frances McDormand, Sam Rockwell ve Woody Harrelson. Hepsi de müthişler. Yazan yöneten Martin McDonagh'ın, bir önceki vasat filmi Seven Psychopaths (2012)'tan sonra ilaç gibi geliyor. Hep böyle devam.
Film, En İyi Film - Drama, En İyi Senaryo ve En İyi Oyuncu Performanslarıyla 4 dalda altın kürecik kazandı. Oscar'da da bekliyorum benzer başarıları. Bu arada Oscar adayları yarın açıklanıyor!

Bi de size ilginç bir bilgi buldum bak: Missouri Eyaleti'nin St. Claire şehrinde terk edilmiş bir kasaba olarak geçiyor Ebb, ghost town diyor. Herhalde kimse dava açmasın diye hayal ürünü bir yer olsun istemiş yazar ama biraz da gerçek gibi olsun diye böyle bir yerde geçirmiş hikayeyi. Cool bence..

22 ocak 2018