Emma (1996)


O zamana kadar yazar kimliğiyle bilinen Douglas McGrath'in, ilk yönetmenlik deneyimi olan film, Jane Austen'ın klasikler arasında yer alan romanı Emma'nın sinemaya uyarlanan son halidir.

Emma'yı, Gwyneth Paltrow'un gençliğinin oynadığı bu filmde Ewan McGregor sürprizi de var. McGregor yine muhteşem sesiyle sahneyi almış; kısa bir rolü olmasına rağmen çok etkili. Gerçi siz onu yine o senenin filmi olan Trainspotting (1996)'le tanıdınız.


Bu film haricinde üç kez daha film yapılmış olan hikayenin üç kere de dizisi çekilmiştir. Filmlerden biri Bollywood işi olup, birinin de başrolünde Kate Beckinsale yer almaktadır. (TV filmi olarak çekilmiş olan ve yine 96 yapımı olan bu filmin internette çok kaliteli olmayan bir hali bulunmaktadır) Austen'ın romanları tekrar tekrar filme alınarak her nesile hitap eder şekilde anlatılagelmiştir.



Çöpçatan Emma, arkadaşına birilerini ayarlamaya çalışırken kendisi için pek uğraşmaz. Çünkü babasının bir tanesidir kendisi ama zamanla o da gönlünü kaptırır birine. Dönemin arkadaşlıkları, flörtlerini, zenginliklerini anlatan hikaye biraz sıkıcı ilerliyor tabii. Film olarak, romanın çok güzel işlendiğini düşünüyorum aslında. Yani kitap gibi duruyor.. Afişine aldanıp günümüze uyarlanmış bir versiyonu olduğunu düşünmüştüm ama değil dönemi işlenmiş.

Aralık 2012