Ida (2013)


Polonya yöresinden bir film. 60'larda geçiyor.

Ida, yetimhanede büyümüş, akabinde rahibe olmak üzere eğitim almış bir güzeldir. Rahibe olmadan önce derler ki buna, "Senin aslında bi teyzen var hayatta, seni şimdiye kadar arayıp sormadı ama var yani, istersen bi görün ona" Çok şaşıran Ida, verilen adrese gider ve teyzesiyle tanışır; eski yargıçtır teyze, önemli kararlar vermiş, hayatı boyunca büyük baskıya maruz kalmış bir kadındır. "Sen rahibe mi olcan ya, Yahudisin kızım sen, anandan babandan hiç bahsetmediler mi?" der.

Kızın annesi, babası ve abisi, zamanında Nazi baskınlarında saklanmış; sonra bi komşuları bunları sakladığı için başı derde girecek diye öldürmüş, gömmüş aileyi, bi tek ufak kız kalmış onu da yetimhaneye vermiş.
Hala da olayı yarım yamalak biliyor ama Ida işin peşine düşüyolar. En azından mezarlarını bilelim deyu..


Bi yandan da kızın rahibe olacak olması teyzeye dokunuyo, "Kaç yaşındasın da sen daha, ne yaşadın da kendini hayattan mahrum bırakıp bekarat yemini falan.. Hangi günahın tadını biliyon da kendini neyden mahrum bırakıyon?" diye güzel bi şey soruyo. Kız avare teyzeye uymamakta kararlı..

En İyi Yabancı Dilde Film Oscar'ını alan Ida (2013)'nın senaristi ve yönetmeni Pawel Pawlikowski, törende ödülü aldığında aşırı itici geldi bana, kibirli kibirli "Küçücük siyah beyaz bi film yaptım ve sizin bu renkli dünyanızdan ödülü kaptım" falan gibi bi şeyler dedi, bırak başkası desin be kardeşim.

Filmin yıldızı, gamzesi güzel Agata Trzebuchowska ve teyzesi rolünde Agata Kulesza.. (Evet, adaşlarmış..) Film ayrıca En İyi Görüntü Yönetimi dalında da yarıştı Oscar için ama o olmadı. Olamazdı da zaten çünkü rakibi The Grand Budapest Hotel (2014)'di..


80 dakikalık film, 1:1'e yakın görüntü ölçüsüyle ve siyah beyaz olmasıyla ön plana çıktı.

Sakin sakin akan bir ırmak gibi.. Güzel film..

Sıralı Tam Liste: Oscar 2015

05.03.15