Robert Zemeckis ile Bob Gale'in yazdığı hikaye, yarattığı karakterler.. Yapımcı Steven Spielberg, yönetmen Robert Zemeckis..
Sonrasında zaten çok işlendi bu zaman yolculuğu olayı ama öncesi de var, benim bildiğim ilk zaman makineli film The Time Machine (1960), H.G. Wells'in romanından uyarlanan, en iyi efekt Oscar'lı film.. Tahmin edileceği üzere bilim kurgu edebiyatla beraber sinemada da bu makine üzerine kurulan pek çok hikaye var.. Ama en etkilisi budur işte: Back to the Future (1985)..
Dr. Emmett Brown ve Marty McFly'ın maceraları sinema tarihinin unutulmayacak kadar etkili işlerindendir.. Hala daha ilk izlediğim haliyle, Türkçe dublajıyla izlerim seriyi.. Ara ara açıp izlediğim filmlerin başında gelir bu seri, bu sabah da açtım ve fark ettim ki, bugün ikinci filmde gelinen gelecek: 21 Ekim 2015
Seri, "Kasım ayı, envanter ayı.. Toyota bu sene üreteceği..." falan diye radyo haberiyle başlıyor, çocukluğumdan beri duyduğum, aklıma kazınan bi giriş.. Sonra, Doktor ve Marty'nin diyalogları.. Nasıl unutacam abi ben onları, unutulmaz ki.. Değişim Kapasitörü'nü nasıl unutayım?!
Seride bi tek ilk film imdb.com'un top#250'sinde ve tek Oscar sahibi de yine bu ilk film, en iyi görsel efekt Oscar'ı.. Senaryo, ses ve müzik dallarıyla da 4 adaylığı var.. İkinci film de efekt adayı imiş..
Back to the Future (1985)'da, Dr. Brown, yıllardır çalıştığı zaman makinesini artık üretmiştir. Bu çılgın bilimadamının şimdiki hayali, geleceğe gidip insanlığın gelişimi görmek, şampiyon olacak takımları öğrenmek.. Her şey hazır, deneyler yapılıyor.. Makineyi tanıtmak için bir video kaydı oluşturmak istiyor ve Marty'yi çağırıyor.. (Makine de Delorean yalnız..)
O sırada makinede kullanılan yakıt için kandırdığı Libyalı teröristler Doktor'u vuruyor ve Marty de onlardan kaçarken yanlışlıkla 1955'e gidiyor.. Geri de gelemiyor çünkü yolculuk için gereken yakıt 1985'te kaldı.. Yani Doktor geleceğe gitmek isterken Marty geçmişe dönüyor..
O tarihte tabii kendisi yok ortada, yanlışlıkla annesiyle babasının tanışmasına engel oluyor ve durumu düzeltmek için aralarını yapmaya çalışıyor.. Filmin olayı ise geçmişte yapılan değişiklikler gelecekte farklı şekilleneceğinden, çok bi şey değiştirmemek gerektiği.. Ama eğlenceli olsun diye bazı şeyler değiştirilebilir..
İkinci ve üçüncü film, ilk filmden 4 sene sonra yapılıyor.. Back to the Future Part II (1989) ve Back to the Future Part III (1990)..
İkinci filmde geleceğe, 21 Ekim 2015'e yani bu güne geliniyor.. Uçan arabalar, kendi kendine bağlanan Nike ayakkabı, uçan kaykaylar.. Ama günümüzde arabalar uçmuyor bildiğiniz üzere, Nike da o şekil bir ayakkabı üretmedi, kaykay desen nerdeyse komple tarih oldu.. Doktor araştırma için geldiği gelecekte fark ediyor ki, Marty ve Jennifer'ın gelecekte çocuklarıyla ilgili bi problemi var onu çözmek için getiriyor talihli çifti bu zamana.. Ama dönüşte Marty'nin yanında getirdiği Almanak, 95'teki kötü adamımız Biff'in eline geçiyor ve çok zengin olup krallığını kuruyor.. Bunu engellemek için tekrar geleceğe gidiyorlar.. Filmin sonunda Marty'ye bir mektup geliyor.. 1800'lerden, Doktor'dan..
Üçüncü film, vahşi Batı'da geçiyor.. Yine araştırma için bu sefer 1800'lere gelen Doktor'un zaman makinesi bozulmuş ve mahsur kalmış, gelecekten, Marty'den, yardım istiyor ama o gelene kadar oranın yerlisi olmuş, nalbantlık yapıyormuş.. Sonra bi de aşık olur, tam olur.. Filmin sonundaki mesaj da: "Geleceğiniz henüz yazılmadı çocuklar, geleceği siz yazacaksınız!" Çok basit hareketler de var filmde, yani "Of çok saçma" diyeceğiniz sahneler de var ama çok takılmayın onlara..
Oyuncular: Marty, Michael J. Fox; Doktor, Christopher Lloyd; Lorraine, Lea Thompson; Biff, Thomas F. Wilson; Marty'nin babası George, Jeffrey Weissman; Jennifer, ilk filmde Claudie Wells iki ve üçte Elisabeth Shue ve son olarak üçüncü filmde Doktor'un aşık olduğu Clara, Mary Steenburgen..
Bugün 21 Ekim 2015, bugün Geleceğe Dönüş Günü..