Adaylar açıklanınca, "Aman da hiç siyahi aday yok, akademi ırkçılık yapıyor" diyen işgüzarlar oldu. Hatta işi ileri götürüp sunuculuk yapacak siyahi Chris Rock'a da protesto amaçlı sunuculuktan çekilmesi falan tavsiye edildi.. Öyle boş adamlar da değil ha, önemli isimlerdi bu saçmalığı yapanlar.. Allah'tan çok ciddiye alınmadı da rezillik çıkmadı ekstradan.. Derken, tören boyunca, ergen gibi, laf sokarak falan takılan tipler gördük; Chris başı çekti.. İşin ilginç tarafı, sanki Akademi kendi istiyordu siyah-beyaz tartışması çıkmasını ve şovlara bile gömmüştü ırk esprilerini.. Neyse oyuna gelmeden; sözkonusu beyaz adayları bilmeyenler için 4. Geleneksel: Oscar Adayları ve Kehanetlerim'i yazmıştım, bakılabilir..
88. Oscar'lar dağıtılmış oldu geceleyin.. Son dört senedir adı Dolby Theatre olan Tarihi Kodak Düğün Salonu'nda düzenlendi gece, klasikleştiği üzere.. Kazanan tipler şöyle oldu.. (Yanında tik olanlar benim tahmin edebildiklerim..) Önce sürprizlerle dolu 'Big Five':
En İyi Film: Spotlight (2015)
En İyi Yönetmen: Alejandro Inarritu, The Revenant (2015) ✔
En İyi Özgün Senaryo: Josh Singer & Tom McCarthy, Spotlight (2015)
En İyi Kadın Oyuncu: Brie Larson, Room (2015) ✔
En İyi Erkek Oyuncu: Leonardo DiCaprio, The Revenant (2015)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Alicia Vikander, The Danish Girl (2015) ✔
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Mark Rylance, Bridge of Spies (2015)
En İyi Uyarlama Senaryo: Charles Randolph & Adam McKay, The Big Short (2015) ✔
En İyi Görüntü: Emmanuel Lubezki, The Revenant (2015) ✔
En İyi Görsel Efekt: Ex Machina (2015)
Tahminlerim gayet iyi geçmiş gibi di mi.. Yok, asıl burayı görün.. Benim hiç ciddiye alamadığım Mad Max: Fury Road (2015), nedense aşırı büyütülerek bir sürü dalda aday gösterilmişti, ve iyice abartılarak çoğu adaylığından ödül kazandı.. Bu bi tek bana sürpriz olmadı herhalde.. Ayrıca teknik ekip ödül almaya sahneye çıktıkça, gayet yaşlı tipler olduklarını gördük.. Böylesi bir fantastik kurgu filmin yapımında daha genç kadro olacağını tahmin ederdim, belki de etmezdim. Hiç üstüne düşünülecek şey değil gibi..
En İyi Kurgu: Mad Max: Fury Road (2015)
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: Mad Max: Fury Road (2015)
En İyi Kostüm Tasarımı: Mad Max: Fury Road (2015)
En İyi Saç & Makyaj: Mad Max: Fury Road (2015)
En İyi Ses Kurgusu: Mad Max: Fury Road (2015)
En İyi Ses Miksajı: Mad Max: Fury Road (2015)
En İyi Şarkı: Spectre (2015)
En İyi Film Müzikleri: The Hateful Eight (2015) ✔
En İyi Yabancı Dilde Film: Saul Fia (2015) ✔
En Kısa Film: Stutterer [2015]
En İyi Animasyon Film: Inside Out (2015) ✔
En İyi Kısa Animasyon Film: Historia de un Oso [2014]
En İyi Belgesel Film: Amy (2015)
En İyi Kısa Belgesel Film: A Girl in the River: The Price of Forgiveness [2015]
Liste uzasın da uzasın, vur davullara..
Gecenin En Tatlışı: Room (2015)'un küçük kahramanı Jacob Tremblay, Darth Vader'lı çorabını göstermeye çalışmasıyla ve sahneye robotlar çıkınca heyecanlanmasıyla bu ödülü kazandı benden..
Gecenin En Karizmatiği: Ödül de kazanan İsveçli Alicia Vikander sarı elbisesiyle aşırı karizmatikti.. Ödül alacağını zaten bilircesine sahneye çıkarken düşmemeyi diledi kırmızı halı röportajında..
Gecenin En Olayı: Sağ olsun 'sempatik ırkçılık' yeterince olay yarattı bence ama bu ara Amerika'da iyice artan taciz/tecavüz vakalarına karşı yapılan küçük etkinlik, Lady Gaga performansı da çok 'olay'dı yani.. Üstüne bi de geylik muhabbeti döndü.. Sosyal sorumluluk gecesi oldu..
Gecenin Sürprizi: Ali G.. Buyakaşa.. Sacha Baron Cohen, Olivia Wilde'la sunuculuk dersi verdi zenci kardeşine.. Ali G. kendini siyah sanan bir zenci..
6 teknik ödülle Mad Max: Fury Road (2015) en çok ödül alan film oldu; takipçileri, 3 önemli ödülle The Revenant (2015) ve 2 en önemli ödülle Spotlight (2015).. Bu arada mahsus DiCaprio'yla ilgili bi şey yazmadım bak..
290215.. ulan.. 29 çekmek..