The Two Popes (2019)


Hatırlar mısınız, bundan beş altı sene önce, Papa, Ankara'ya geldi, Tayyip'le görüştü, sonra İstanbul'u, Ayasofya'yı ziyaret etti. "Çağrılmadan geliyor, ne acayipmiş bu Papa da" diye geyikler yapıldı. Çünkü ziyareti neredeyse sürpriz olmuş, yeterince hazırlık yapılamamış, ayaküstü Diyanet İşleri Başakanı bir çini hediye etmişti. Doğru düzgün koruma bile ayarlanamamış, gayet normal orta sınıf bir araçla ulaşımı sağlanmıştı. İsmini cismini bilmiyorduk tabii, Papa mı Papa, ama bir öncekinden daha sevecen olduğu belliydi. Herkesin hoşuna gitmişti aslında bu ziyareti..


The Two Popes (2019), 2013'te göreve gelen ve şu an hala devam eden Papa Francis ile bir önceki o sevimsiz olan Papa 16. Benedikt'in hikayesini anlatıyor. Alman Papa Benedikt, 2005'te göreve geldiğinde, bu işi ciddiye alanların (inananların) bir kısmı çok üzülmüş, çünkü gelir gelmez bir lüks merakı falan, büyük büyük hareketler, şatafat; verilen başka başka kararlar.. Francis de bu tarz hareketlerin dinin ruhuna ters düştüğünü söyleyip duruyormuş Kardinal olarak. Benedikt de Francis'e gıcık gidiyo her şeye muhalefet diye.. Francis en son dayanamayıp istifasını vermek istiyor ve Benedikt istifasını kabul etmeden önce Francis'le konuşmak istiyor, yazlığına davet ediyor. Ve Papa ve müstakbel Papa'nın hikayesi başlıyor.

İnanılmaz tatlı bir gerçek hikaye, neden daha önce yapmamışlarsa Papa'nın hayatını.. Çok ilgi çekici, efsane tatlı hikaye.. Çağrılmadan gelen Papa'yı tanıyabilmek, gıcık eski Papa'nın aslında nasıl biri olabileceğine dair bir bakış açısı kazanabilmek için izlenebilir.. Bir de anlatımı güzel, çok keyifli işlenmiş, karakterler de çok renkli..


Siyah duman çıkarsa Papa henüz seçilemedi,seçilene kadar tekrarlanacak, seçildiğinde de beyaz duman çıkacak. Bütün dünya canlı yayında bu anı bekliyor. Bu sahneyi Dan Brown'ın sinemaya uyarlanan maceralarından birinde detaylıca görmüştük ve her adımına zaten hakimdik. Çok gerçeküstü ritüeller bunlar, bu devirde hala daha Papa diye bir mertebe olması da gerçeküstü bir durum zaten de neyse.

Başarılı biyografi senaristi Anthony McCarten'in yazdığı senaryoyu hayata geçiren isim efsane Fernando Meirelles; neden efsane çünkü Cidade de Deus (2002)'un yönetmeni kendisi.. The Two Popes (2019)'un Papalarını Anthony Hopkins ve Jonathan Pryce oynuyor, hangisi sevimli hangisi sevimsiz Papa'yı oynuyor tahmin etmek zor değil :) İkisi de harika performanslar sergiliyorlar. Güncel Papa'nın gençliğini ise Arjantinli aktör Juan Minujín oynuyor.


8/10 puan verdiğim filmi kesin tavsiye ederim. Netflix'te ve kaçak birkaç film sitesinde mevcut, izleyebilirsiniz.. Bu arada, yeni yıla kadar başka yazamazsam şimdidden iyi yıllaaaaar!.. 2020 barış huzur, aşk meşk, para pul, sağlık sağlık getirsin!.. Amen!

27.12.19