Son zamanlarda Hollywood'un Türkiye'ye minik bir şube açma söylentisi dolanıyor. işte stüdyolar falan kurup, daha ucuz işçilikle.. anladın.. Ama tabii dedikodu.. Peki bu dedikodu nasıl çıktı? Son zamanlarda çok fazla geldiler çünkü.. Hemen altında bi bit yeniği aradık.
Bu başlık altında Türkiye'de -ki genelde İstanbul'da oluyor- çekilen sahneler içeren Hollywood filmlerini topladım..
(Atladığım mutlaka olmuştur, fark eden destek çıksın.. Yazının altında iletişim kutusu emrinize amade..)
1. Istanbul (1957), Errol Flynn'ın başrolünde olduğu film, Türkiye'de çekilen ilk yabancı filmdir. Nitelikli dolandırıcılık sayılan mücevher kaçakçılığıdır teması.. Neden nitelikli, çünkü hepsi takım elbise giyiyor, salaş mücevher kaçakçısı görmedim ben.. Hep janti..
2. From Russia with Love (1963), İngiliz ajan James Bond serisinin ikinci filmi, büyük kısmı İstanbul'da geçiyor filmin.. Zamanın Bond'u Sean Connery..
3. Topkapı (1964), neredeyse tamamı İstanbul'da çekilen, Topkapı Sarayı'ndan hazine çalma temalı hırsızlık filmi..
4. You Can’t Win ‘em All (1970), aslında bir İngiliz filmi ama ben ayırt edemiyorum Hollywood'la ilişkilerini.. Neticede girdi bu listeye.. Uzun süre Türkiye'de yasaklı olan filmde Atatürk'e hakaret iddiaları varmış ama asılsız çıkmış. Ulan dedikoduyla iş yapıyoruz, biri de neymiş o hakaret deyip açmamış filmi.. Direkt yasak..
5. Murder on the Orient Express (1974), Şark Ekspresi, Agatha Christie'nin romanından uyarlama film. Haliyle cinayet filmi..
6. Midnight Express (1978), uyuşturucu kaçakçısı William Hayes'in Türkiye'de yakalanmasının hikayesi. Oliver Stone'un yazdığı senaryo için yalanlarla dolu dendi, çünkü gerçek bir hikayeden esinlendiğini söylemişti. Üstüne bi de Oscar kazanınca senaryosu, siyasi olarak da gerildi ortalık. Sonra duruldu tabii..
7. The World Is Not Enough (1999), bir diğer James Bond filmi.. Pierce Brosnan'ı Bond olarak izlediğimiz film, serinin 21. filmi.. Bu filmin de sonlarına doğru boğazın dibine inmekte olan nükleer bir zımbırtı için final aksiyonu eşsiz boğaz manzarasında işlenir..
8. The Accidental Spy (2001), Altın Yumruk İstanbul'da diye duymuşsunuzdur.. Boş bir kovalamaca filmi işte, Jackie Chan olsun bizim olsun..
9. Around the World in 80 Days (2004), Jackie Chan olsun bizim olsun deyince hemen bir tane daha geldi.. Film çok fazla ünlü konuk oyuncu barındırdığı için bütçesi epey yüksekti. E, zaten dünyayı da dolaştılar.. 110 milyon dolar harcayıp 75 milyon dolar gibi bi gelir elde edince, en çok zarar eden filmlerden oldu.. Bu durumun İstanbul'la bi alakası yok..
10. The Net 2.0 (2006), Cengiz Bozkurt, Demet Akbağ, Ezel Akay, Güven Kıraç, Şebnem Dönmez, Selma Ergeç.. Bu filmde oynadıktan sonra artık hep Hollywood'da oynayacaklarını sandılar ama olmadı.. Bende ilk sevişmemden sonra artık her akşam sevişcem sanıyordum mesela..
11. Hitman (2007), Galat Kulesi'nin içine girmediyseniz bu film tam sizlik..
12. The International (2009), adından anlaşılacağı üzere uluslarası bir suç şebekesi, FBI, CIA, Interpol herkes var filmde.. Haluk Bilginer'siz olur mu?! Yerebatan Sarnıcı'nı sadece bu filmde gören tanıdıklarım var..
13. The Rebound (2009), çok azı Türkiye'de geçen filmde, boğaz manzarasıyla Saadet Işıl Aksoy'u izliyoruz..
14. Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011), Türkiye'de geçip de İstanbul'a sıçramayan tek film galiba.. Kapadokya'da çekilen sahneler oldu.. Film rezalet.. Nicolas Cage başrolde..
15. Taken 2 (2012), İstanbul, kapalı çarşı, hatta eski polis arabaları.. pii..
16. Skyfall (2012), James Bond'un İstanbul'a üçüncü gelişi.. Çoğu İstanbul'da ama, Adana-Osmaniye sahneleri de var, İstanbul gibi yedirilmiş..
17. Argo (2012), İstanbul'da çekilen bir İran.. Oraya kadar gitmeyip buraya kadar gelmişler.. Büyük kısmı burda geçiyor..
Kapalı Çarşı'nın çatısı.. Her Hollywood projesinde yer alan fotoğraf, "Burda ne kovalamaca çekilir var ya.." |
18. The Water Diviner (2013), İstanbul ve Çanakkale'de çekilen filmde Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz, Russell Crowe'a eşlik ediyor..
19. The Two Faces of January (2014), kapalı çarşı sahneleri olan dolandırıcılık filmlerinin en günceli..
Eylül 2015